Joomla 3.0 Kategori ve Alt Kategori Oluşturmak

Başlatan sanal, 04 Ekm 2012 00:30:56

« önceki - sonraki »

sanal

Joomla 3.0 sürümünde dil paketi yükledikten sonra site yapılandırma işlemlerinin başında kategori oluşturmak geliyor zira kategori oluşturmadan içerik ekleyebilmek pek mümkün değildir. Gerçi kurulumda gelen Uncategorised adında bir bölüm var ya diye düşünebilirsiniz fakat şunu bilmeniz gerekir ki Uncategorised olarak adlandırılmış bu bölüm hiç bir kategoriye dahil edemeyeceğimiz nitelikteki içerikleri eklememiz içindir. Sınıflandıracağımız nitelikteki içerikleri eklememiz için kategori, menü öğeleri ekleyebilmemiz için de kategori ve içerik eklememiz kaçınılmazdır. Şimdi Joomla 3.0 de kategori ve alt kategorilerin nasıl oluşturulacağını anlatmaya başlayalım. Kategori oluşturmak için Joomla 3.0 yönetim panelini açıyor ve burada bulunan Kategori Yöneticisi linkini tıklıyoruz.



Önümüze kategorilerle ilgili çeşitli işlemleri yapabileceğimiz kategori yöneticisi sayfası geliyor. Joomla 3.0 kurulumunu örnek veri yüklemeden yaptığımız için sayfada sadece kurulumla gelen Uncategorised adlı bölüm var. Yeni bir kategori oluşturmak için üst menüde bulunan Yeni butonuna tıklıyoruz.



Önümüze yeni kategori ekleme sayfası geliyor. Biz Haberler adında yeni bir kategori oluşturacağız. Şimdi bu sayfada yapılacak işlemleri kısaca anlamaya çalışalım.

Başlık : Bu bölüme oluşturmak istediğimiz kategorinin adını yazıyoruz. ( Haberler )
Takma Ad : Bu bölüme kategorimizin sistem tarafından url ler de kullanılacak olan adını yazıyoruz. ( haberler )
Açıklama : Bu bölüme oluşturacağımız kategori ile ilgili bir açıklama yazabileceğimiz gibi boş da bırakabiliriz.Bu bölümde oluşturacağımız kategorinin bir ana kategori olmasını istiyorsak Üst yok seçeneğini kullanmak gerekiyor. Sitemizi yapılandırma aşamasında herhangi bir kategoriye alt kategori eklemek istediğimizde, seçimimizi alt kategori eklemek istediğimiz kategori olarak yapıyoruz. Bunu alt kategorileri oluştururken göreceğiz.
Durum : Bu bölümde kategorinin yayınlanma durumunu belirliyoruz. Yayınlanmış ı seçtiğimizde kategori kaydedildiği anda yayınlanmaya başlıyor.
Erişim : Bu bölümde ekleyeceğimiz kategoriye erişebilecek kullanıcı seviyesini belirliyoruz. Public herkesin erişebileceği anlamını taşıyor.
Site Dili : Kategori için özel bir dil belirlemeyecek isek Tümü seçili olarak bırakıyoruz.
Kimlik : Bu bölümde oluşturacağımız kategoriye bir kimlik numarası verebileceğimiz gibi boş da bırakabiliriz.
Oluşturan : Bu bölümde kategoriyi oluşturan bir kullanıcı belirleyeceğimiz gibi boş da bırakabiliriz. Boş bırakılması durumunda oluşturan otomatik olarak Super User olacaktır.

Seçenekler, Üstveri Seçenekleri ve Kategori İzinleri tercihe bağlı olduğundan temel bilgi öğrenme aşamasında bu bölümlerde bir şey yapılmasına gerek yoktur.

İlgili alanları doldurduğumuza göre artık Kaydet - Kapat butonuna tıklayabiliriz.



Butona tıkladıktan sonra kategori yöneticisi sayfası açılıyor kategorinin başarı ile oluşturulduğunu belirten bir mesaj görüntüleniyor ve oluşturduğumuz Haberler kategorisini bu sayfada görüyoruz. Şimdi Haberler kategorisine ait yeni bir alt kategori oluşturacağız. Bunun için Yeni butonuna tıklıyoruz.



Haberler kategorisine alt kategori olarak Spor Haberleri kategorisini ekleyeceğiz. Bunun için Başlık bölümüne ve takma ad bölümüne Spor Haberleri yazıyoruz. Üst bölümünün yanındaki seçim butonunu tıklayarak açılan seçim bölümünden Haberler i seçiyoruz. Böylece Spor Haberleri kategorisinin Haberler kategorisinin bir alt kategorisi olacağını belirliyoruz. Diğer özellikleri yukarıda anlatılan şekilde düzenleyip Kaydet - Kapat butonuna tıklıyoruz.



Butona tıkladıktan sonra kategori yöneticisi sayfası açılıyor kategorinin başarı ile oluşturulduğunu belirten bir mesaj görüntüleniyor ve ilk oluşturduğumuz Haberler kategorisine bağlı bir alt kategori olan Spor Haberleri kategorisini de görebiliyoruz.

Şimdi bir adım daha ileri giderek Haberler kategorisinin alt kategorisi olan Spor Haberleri kategorisin de alt kategorisi olacak bir kategori daha oluşturalım. Bunun için Yeni butonuna tıklıyoruz.



Spor Haberleri kategorisine alt kategori olarak Futbol Haberleri kategorisini ekleyeceğiz. Bunun için Başlık bölümüne ve takma ad bölümüne Futbol Haberleri yazıyoruz. Üst bölümünün yanındaki seçim butonunu tıklayarak açılan seçim bölümünden Spor Haberleri ni seçiyoruz. Böylece Futbol Haberleri kategorisinin Spor Haberleri kategorisinin bir alt kategorisi olacağını belirliyoruz. Diğer özellikleri yukarıda anlatılan şekilde düzenleyip Kaydet - Kapat butonuna tıklıyoruz.



Butona tıkladıktan sonra kategori yöneticisi sayfası açılıyor yine kategorinin başarı ile oluşturulduğunu belirten bir mesaj görüntüleniyor ve ilk oluşturduğumuz Haberler kategorisine bağlı bir alt kategori olan Spor Haberleri kategorisini ve de Spor Haberleri nin de alt kategorisi olan Futbol Haberleri kategorisini görebiliyoruz. Artık oluşturduğumuz bu kategorilere içerik ekleyebiliriz.

Joomla 3.0 sürümünde kategori ve alt kategori oluşturmak temel anlamda bu şekilde.


kenanerol

İyi Çalışmalar arkadaşlar. Öncelikle yardımcı olacağınızı düşünerekten şimdikten teşekkür ediyorum , emeğinize sağlık diyorum. Kısacası ; Joomla da daha yeniyim. sistemi kurdum. Az buçuk içerik nedir , makale nedir , kategori ve menü nedir gibi konuları 3,0,2 versiyonundan başlayarak kavramaya çalışıyorum. Misal ben yeni  eklediğim içerik olsun kategori olsun vs.. bunları F5 nasıl yapacağım.. sonucunu nasıl göreceğim. Yaptığım bu gibi değişiklere nasıl hakim olacağım. yöntem konusunda yardımcı olursanız sevinirim

sanal

@kenanerol

Joomla da oluşturduğunuz kategorileri, kategori yöneticisinde göreceksinizdir. Bu bölüm adı üzerinde kategori yöneticisidir. Kategorilerin yönetimi bu bölümde yapılır.

Oluşturduğunuz kategorileri, menü yöneticisinde menü öğesi ekleyerek ( bağlantı vererek ) daha sonra site önizlemesi yaparak kontrol edebilirsiniz. Aynı durum içerikler ( makaleler ) için de geçerlidir.


kenanerol

peki ben varolanlar üzerinde değişiklik yapıyorum veya tamamen yeni birşeyler ekliyorum joomlaya. daha sonra localhost yazıp girdiğimde neden yaptıklarım gözükmüyor.

sanal

Yaptığınız değişiklikleri görebilmeniz için; adını değiştirdiğiniz var olan kategori veya makalelere menü öğeleri değişiklik yapmadan önceki isimleri ile bağlanmış olabilir. Bunu göz ardı etmeyin.

Tamamen yeni bir içerik eklediğinizde ise ait olduğu kategoriyi kontrol edin.


By_ErDoWn

Çok güzel bir anlatım olmuş, emeğinize sağlık. Joomla 3.0 da bir dikkatimi çekti kurulum ve kullanımda daha çok WordPresse benzetme çalışmaları var gibi geldi bana. Acaba yanılıyor muyum? Bu arada siteniz ve çlışmalarınız gayet güzel, hayırlı olsun.. :)

sanal

#6
Merhaba By_ErDoWn

Öncelikle iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

Joomla 3 serisi sürümleri diğer önceki sürümlerden kurulum ve kullanım olarak farklılık gösteriyor bu konuda haklısınız.
Bunun nedeni joomla nın 3 serilerinin Bootstrap framework üzerine kurulmuş olmasıdır, böylece joomla mobil cihazlardan da kolaylıkla yönetilebilir bir duruma gelmiştir.
Kurulum ve yönetim arayüzlerinin değişiminin nedeni de budur ve WordPress e benzetme gibi bir amaç yoktur.

Joomla ve WordPress iki farklı sistemdir.
Joomla bir içerik yönetim sistemidir.
WordPress ise bir blog yazılımıdır.

Bu iki farklı sistemi iyilik, kötülük veya performans açısından kıyaslamak pek doğru değildir.
Joomla ve WordPress arasında illa da bir tercih yapılması gerekiyorsa bu ihtiyaçlar doğrultusunda yapılabilir.