Joomla 2.5 İle Gelecek Olan Yenilikler

Başlatan sanal, 25 Ara 2011 23:23:03

« önceki - sonraki »

sanal

Joomla 2.5 Beta1 sürümüne kabaca bir göz attığımda, Joomla 2.5 sürümünün bir önceki sürüm olan Joomla 1.7.x sürümüne oranla çeşitli yeniliklerle donatılmış olarak geleceğini söylemem sanırım pek yanlış olmayacak. Şimdi Joomla 2.5 Beta1 sürümünde göze çarpan yenilikleri kısaca göstermeye çalışacağım. Bu sürüm beta olduğundan ve stabil sürümün bu sürümden farklı olabileceğini göz önünde bulundurarak değişikliklerin işlevleri hakkında detaylı bilgi vermeyecek sadece değişikliklerin neler olduğunu göstermeye çalışacağım.

Kurulum yapıldığına ilk önemli değişikliğin veritabanı tablo sayısındaki gözle görülür artış olduğunu belirtmekte fayda görüyorum. Joomla 1.7.x de kurum tamamlandığında veritabanına 34 adet tablo açılırken, Joomla 2.5 de bu sayının 61 gibi bir rakama ulaştığı gözlemleniyor. Bunun veritabanına etkisi nasıl olur ekstra yük mü bindirir yoksa azaltır mı şimdiden söyleyebilmek zor. Şimdi Joomla 2.5 yönetim paneli resimlerine göz atarak burada gerçekleşen yenilikleri incelemeye başlayalım.



Denetim masasında oklarla işaretlenmiş olan ve ilk göze çarpan sol alt köşede bulunan ve Joomla is Up to - date yazısı bulunan bölümdeki ikon bize Joomla sürümümüzün güncel olup olmadığı hakkında bilgi veriyor. İkon yeşil ve okey işaretini taşıyorsa kullandığımız Joomla sürümü güncel demektir. İkon kırmızı renkte ise kullandığımız Joomla sürümü güncel değildir ve bu butona tıklayarak otomatik güncelleme işlemini gerçekleştirmemiz gerekir.

Hemen onun yanında bulunan All extensiond are up to - date yazılı butona tıklayarak kullandığımız bütün eklentilerin güncel olup olmadığını kontrol edebiliyoruz. Güncel olmayanları otomatik olarak güncelleyebiliyoruz.

Joomla yönetim paneline iki adet yeni menü eklenmiş durumda. Bunlardan biri User Notes linkini tıkladığımızda bize kullanıcılarımız hakkında not tutma imkanı sağlayan sayfaya açılıyor. Bileşenlere eklenmiş diğer menü ise Smart Search yani gelişmiş arama menüsü linki tıkladığımızda gelişmiş arama bileşenine ulaşıyoruz.



Global Configuration yani genel yapılandırma bölümünde de bir kaç değişiklik söz konusu.

Birincisi site çevrimdışı iken bize çevrimdışı sayfasında göstereceğimiz remi seçmemize olanak sağlayan Offline Image bölümü. Select butonuna tıklayarak site çevrimdışı iken sayfada görünmesini istediğimiz resmi seçebiliyoruz.

İkincisi Default Captcha bölümü. Bu bölümde sitede eğer kullanılmak istiyorsak herhangi bir captcha eklentisini varsayılan olarak atayabiliyoruz.

Üçüncüsü Text Filters sekmesi. Text Filters sekmesini tıkladığımızda aşağıdaki sayfa ile karşılaşıyoruz.



Joomla 1.7.x sürümünde kategori yöneticisi seçenekler bölümünde bulunan Text Filters sayfası genel yapılandırma ayarları içine taşınmış ve bir çok kullanıcının başını ağrıtan ve html kodu eklemede sıkıntı yaratan Super User filtre ayarı da varsayılan olarak No Filtering ( Filtreleme Yok ) olarak ayarlanmış. Böylece problem olarak algılanan bir durumun da önüne geçilmiş.



Extension Manager bölümüne veritabanı kontrolü yapılan bir sekme eklenmiş. Fix butonunu tıklayarak veritabanı kontrolü yapılması sağlanmış.



User Manager bölümüne yukarıda belirttiğimiz gibi User Notes ve Note Catergories yani Not Kategorileri ve Kullanıcı Notları sekmeleri eklenmiş. Burada kullanıcılar için çeşitli not kategorileri oluşturup kullanıcılar hakkında notlar eklemek mümkün hale getirilmiş.



Smart Search yani gelişmiş arama bileşeni sayfası görünümü. Bu bileşen ile gelişmiş arama seçenekleri oluşturmak ve arama kelimelerini filtrelemek gibi çeşitli özellikler mevcut. Düzenlemek ise tamamen site yöneticisinin tercihine bağlı.



Son olarak gözüme çarpan değişiklik İçerik Yöneticisinde. Yeni içerik ekleme aşamasına eklenen iki yeni özellik.

Bunlardan biri Configure Edit Screen diğeri ise Images And Links bölümleri. Ne işe yaradıklarını denedikçe anlayacaksınızdır.

Burada sadece Joomla 2.5 Beta1 sürümünde bulunan ve ilk kontrolümde gözüme çarpan yenilikleri kabaca anlatmaya çalıştığımı bir daha belirmekte fayda görüyorum. Gözden kaçırdığım bazı şeyler olabilir. Amacım sadece Joomla 2.5 stabil sürümüne biraz göz aşinalığı oluşmasını ve stabil sürüm yayınlandığında neyin ne olduğunun daha kolay anlaşılmasını sağlamak.