Joomla 2.5 Kurulumunda Sistem Gereksinimleri

Başlatan sanal, 25 Mar 2012 03:22:04

« önceki - sonraki »

sanal

Joomla 2.5.0 sürümünün yayınlanması pek çok joomla kullanıcısının sabırsızlıkla beklediği bir durumdu.
Zira Joomla 2.5.0 bir yıllık bir zaman diliminin ardından yayınlanan ilk uzun süreli desteklenen ve kendisinden önceki iki sürüme oranla daha değişik özelliklere sahip yine önceki iki sürüme oranla hataları büyük çapta giderilmiş ve çok daha derli toplu bir sürüm olacağı izlenimini veriyordu.
İlk bakışta Joomla 2.5.0 beklentileri büyük oranda karşılayabilecek nitelikte bir görüntü veriyor. Fakat üzerine kurulacağı sistem için biraz daha seçici ve özellik arayan yapıda.

Bu nedenle Joomla 2.5.0 kurulumu yapmadan önce üzerine kurulacağı sistem hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor ki sonradan sıkıntı yaşanmasın.

Daha açık bir ifade ile Joomla 2.5.0 kurmayı düşünüyorsanız hosting paketi satın alacağınız firmadan bir takım özellikleri talep etmeniz gerekiyor size bu özellikleri sağlayamayacak nitelikteki firmalardan da uzak durmanız ayrı bir gereklilik.

Joomla 2.5.0 kurulumunu sorunusuz yapabilmek için gereken teknik gereksinimler kısaca şöyle:

Yazılım      Önerilen    Minimum
PHP        5.3 +     5.2 +
MySQL       5.0.4 +    5.0.4 +
Apache       2.x +     2.x +
IIS           7       7

Peki Joomla 2.5.0 sürümünü kurmak için hosting paketi satın alacağınız firmanızdan isteyeceğiniz sistem gereksinimleri nelerdir.

Bunun cevabı Joomla 2.5.0 kurulumunun ikinci adımında belirtilmiş. Birinci aşamada olmazsa olmazlar belirtilirken ikinci aşamada olmazsa da olur fakat ilerde de başınıza bela olur sistem gereksinimleri belirtiliyor.

Şimdi bunların ne olduğunu kısaca anlatmaya çalışalım.



Yukarıdaki resimde Joomla 2.5.0 kurulumunun ikinci adımında kontrolü yapılan server gereksinimlerini görüyorsunuz. Yani ilk aşamadaki olmazsa olmaz özellikler.

Açıklamasında şöyle bir ifade yer alıyor : Desteklenmeyen yani Hayır şeklinde belirtilmiş öğeler varsa lütfen düzeltmek için gerekli işlemi yapın. Eksiklik durumunda Joomla özellikleri doğru çalışmayabilir.

Bunun anlamı resimde görülen tüm özelliklerin Evet şeklinde olması gerektiği ve Hayır olarak belirlenmiş bir özellik varsa hosting paketinizi satın aldığınız firmadan bu özelliğin Joomla 2.5.0 kurulumuna uygun olarak değiştirilmesini istemenizdir.



Joomla 2.5.0 kurulumunun ikinci adımındaki ikinci aşama kontrolu PHP ayarları kontrolüdür. Burada yukarıda belirttiğimiz olmasa da olur fakat ilerde başınıza bela olur özellikleri görüyorsunuz.

Açıklamasında şöyle bir ifade yer alıyor : Listedeki tavsiye edilen PHP ayarları, tam bir Joomla uyumluluğu için gereklidir. Bununla birlikte Joomla! bütünüyle uyumluluk olmasa bile çalışacaktır.

Joomla 2.5.0 sürümü ile site yapmayı düşünüyorsanız ilerde sorun yaşamamak için yukarıdaki sitem gereksinimlerini bire bir sağlayan bir hosting paketi satın almanız gerekmektedir. Aksi takdirde sorun yaşamanız kaçınılmaz olacaktır.

Daha açık bir ifade ile, Joomla 2.5.0 ile çalışmak istiyorsanız en önemli adım size yukarıdaki bütün özellikleri sağlayacak bir hosting paketine sahip olmanızdır.