Joomla 2.5 Kurulumu

Başlatan sanal, 25 Mar 2012 06:05:39

« önceki - sonraki »

sanal

Joomla 2.5 kurulumu yapabilmeniz için öncelikle bir Joomla 2.5 kurulum paketine sahip olmanız gerekiyor. Kurulum paketi Joomla nın kurulup çalışabilmesi için gerekli olan klasör ve dosyaların tamamını barındıran ve çeşitli sıkıştırma programları ile sıkıştırarak paketlenmiş dosyaya verilen isimdir.

Joomla 2.5 kurulum paketini indirdikten sonra bir klasör içine açınız. Artık joomla klasör ve dosyalarımız elinizin altındadır.
Joomla 2.5 kurabilmeniz için hiç kuşkusuz bir web alanına ve bu alana yönlendirilmiş bir web adresine de ihtiyacınız var.
Bu ihtiyacınızı çeşitli alan sağlayıcılarından temin edebilmeniz mümkün, yalnız dikkat etmeniz gereken joomla 2.5 kurulumu için gerekli olan linux sunucu üzerinde sistem gereksinimlerini size eksiksiz sunabilecek bir alan sağlayıcı bularak web alanınızı almanız.
Sistem gereksinimi detaylarını ve sunucu ayarlarının nasıl olması gerektiğini ise Joomla 2.5 kurulumunu anlattığımız 2 numaralı resimde detaylı olarak görebilirsiniz.

Alan sağlayıcıları web alanı ve veritabanı yönetimi için farklı yönetim panelleri kullandığından ( cpanel, plesk, direct admin v.b. ) kendi panelinize göre veritabanı ve kullanıcısı oluşturduğunuzu ve de Joomla 2.5 klasör ve dosyalarınızı web alanınıza yüklediğinizi varsayarak joomla 2.5 kurulumunu anlatmaya devam ediyorum.

Öncelikle tarayıcınızı açıyor ve adres satırına joomla dosyalarını yüklediğiniz web alanınıza yönlendirilmiş olan alan adınızı yazarak git ( enter ) butonuna basıyorsunuz. Bu aşamaya kadar herhangi bir eksik işlem yapmadıysanız karşınıza aşağıdaki resimdeki görüntü geliyor.



Joomla 2.5 Kurulumu 1. Adım
Bu sayfa Joomla 2.5 kurulumu için birinci adımı oluşturan kurulum dili seçimi sayfasıdır.
01- Bu alandan Joomla 2.5 kurulumunu hangi dilde yapmak istiyorsanız o dili ( Türkçe yi ) seçiyorsunuz.
Dil seçimini yaptıktan sonra sağ üst köşede bulunan sonraki butonunu tıklıyorsunuz ve karşınıza aşağıdaki resimdeki görüntü geliyor.



Joomla 2.5 Kurulumu 2. Adım
Bu sayfa Joomla 2.5 kurulumu için ikinci adımı oluşturan ön denetim sayfasıdır ve size web alanınızın bulunduğu sistemin özelliklerinin ve sunucu ayarlarının Joomla 2.5 kurulumuna ne kadar uygun olup olmadığını gösterir. Joomla 2.5 kurmak için web alanı alırken dikkat edilmesi gereken özelliklerin detayını ve server ayarlarının nasıl olması gerektiğini bu sayfada rahatlıkla görebilirsiniz.
02 - Joomla 2.5 in sorunuz çalışabilmesi için gerekli olan sistem özelliklerinin listesi. Joomla 2.5 in düzgün çalışabilmesi için bu alandaki bütün özelliklerin Evet olması gerekiyor.
03 - Joomla 2.5 in sorunuz çalışabilmesi için gerekli olan server ( php ) ayarların listesi. Joomla 2.5 in düzgün çalışabilmesi için bu alandaki bütün özelliklerin gereksinimlerle örtüşmesi gerekiyor.

Kurulumun ikinci adımında sistem özelliklerinde ve / veya server ayarlarında bir uyumsuzluk söz konusu ise alan sağlayıcınızla iletişime geçerek özelliklerin ve ayarların düzenlenmesini talep ediyorsunuz. Özellikler ve ayarlar uyumlu ise sonraki butonuna basıyorsunuz ve karşınıza aşağıdaki resimde bulunan görüntü geliyor.



Joomla 2.5 Kurulumu 3. Adım
Joomla 2.5 kurulumunun üçüncü adımını oluşturan lisans sayfası.
04 - GNU Kamu lisansının bulunduğu sayfada herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok. Sonraki butonuna tıklıyorsunuz ve karşınıza aşağıdaki resimde bulunan görüntü geliyor.



Joomla 2.5 Kurulumu 4. Adım
Joomla 2.5 kurulumunun dördüncü adımını oluşturan veritabanı yapılandırması ve veritabanı bağlantı ayarlarının bulunduğu sayfa. Joomla 2.5 kurulumunda hataların en fazla yapıldığı bölüm burası, onun için bu bölümdeki bilgileri girerken çok dikkatli olmanız gerekiyor.
05 - Bu bölümde Joomla 2.5 kurmak için oluşturduğunuz veritabanının türünü seçiyorsunuz. Varsayılan veritabanı türü olarak MySQLi geliyor. Sizin oluşturduğunuz veritabanı türü MySQL ise onu seçmeniz gerekiyor.
06 - Veritabanınızın bulunduğu host bilgisini bu bölüme girmeniz gerekiyor. Hosting sağlayıcınız tarafından size farklı bir veritabanı host bilgisi verilmemişse bu bölüm genellikle localhost olarak adlandırılıyor. Eğer farklı bir veritabanı host bilgisi verilmişse, size verilen veritabanı host bilgisini bu alana girmeniz gerekiyor. ( Örneğin: dbhost.bilmemne.com gibi )
07 - Kullanıcı Adı : Bu bölüme oluşturduğunuz veritabanı kullanımı için yetkilendirdiğiniz kullanıcının adını giriyorsunuz. ( Bu bölüme web alanı kullanıcı adınızı veya ftp kullanıcı adınızı girmeyiniz. )
08 - Şifre : Bu bölüme veritabanının kullanımı için yetkilendirdiğiniz kullanıcı için oluşturduğunuz şifreyi giriyorsunuz. ( Bu bölüme web alanı kullanıcı şifrenizi veya ftp kullanıcı şifrenizi girmeyiniz. )
09 - Veritabanı İsmi :Bu bölüme oluşturduğunuz veritabanının adını giriyorsunuz. ( Örneğin: cavcav_civciv )
10 - Tablo Ön Eki : Veritabanınızda oluşturulacak tablolar için ön ek belirleyeceğiniz bölüm. Joomla 1.5.x sürümünde bu bölüme varsayılan ön ek olarak jos_ gelirdi ve joomla kurulumları genellikle bu ön ek ile yapılırdı. Joomla 2.5 sürümünde ise durum değişti ve kurulumda 5 karakterli rastgele ön ekler varsayılan olarak gelmeye başladı.
11 - Önceki Veritabanı İşlemi : Boş bir veritabanına joomla kuruyorsanız buradaki seçimin bir önemi yok. Aynı veritabanına daha önce joomla kurduysanız ve kullanıyorsanız ve de kullanılan bu tabloların veritabanından silinmesini istemiyorsanız yedekle seçeneğini işaretlemeniz gerekir.

Bütün bu işlemleri doğru yaptığımıza eminseniz sonraki butonunu tıklıyorsunuz ve karşınıza aşağıdaki resimde bulunan görüntü geliyor. Gelmiyorsa girdiğiniz bilgilerde hata var demektir ve yeniden kontrol etmeniz gerekir ta ki bu aşamayı geçene kadar.



Joomla 2.5 Kurulumu 5. Adım
Joomla 2.5 kurulumunun beşinci adımını oluşturan ftp yapılandırması sayfası.
12 - Ftp Katmanını Etkinleştir : Joomla 2.5 i ilk defa kuruyorsanız oldukça yabancı olduğunuz ve ne anlama geldiğini bilemeyeceğiniz bir ifade. Burada anlatılmaya çalışılan fakat her nedense doğru dürüst anlatılamayan şey şudur :
Joomla bir çok eklenti ile desteklenir ( bileşen, modül, plugin, tema, dil dosyaları gibi ) ve bu eklentilerin yüklenmesi ( engel teşkil eden bir durum yoksa ) joomla yönetim panelinden gerçekleştirilir. Yükleme işlemini ftp kullanıcı adı ve şifrenize gerek olmadan gerçekleştirmek istiyorsanız buradaki seçeneği hayır olarak işaretlersiniz. Yok ben eklenti yükleme işleminin ftp kullanıcı adım ve şifrem belirtilmeden gerçekleşmesini istemiyorum bu işlem için ille de ftp kullanıcı adım ve şifremin girilmesi gerekir diye düşünüyorsanız Evet seçeneğini işaretlersiniz. Bu seçeneği işaretlemeniz durumunda sayfada görünen bölümlere ftp kullanıcı adınız ve ftp şifrenizi girmeniz ve ftp kök yolunu girmeniz gerekir. Windows sunucuda kurulum yapıyorsanız bu özellik çalışmayacaktır.

Bu aşamadaki tercihinizi yaptıktan sonra sonraki butonuna tıkıyorsunuz ve karşınıza aşağıdaki resimde bulunan görüntü geliyor.



Joomla 2.5 Kurulumu 6. Adım
Joomla 2.5 kurulumunun altıncı adımını oluşturan ana yapılandırma sayfası.
Bu bölüme sitenizin adını giriyorsunuz. ( Örneğin: Sitem sitem benim güzel sitem )
14 - Bu bölüme e mail adresinizi giriyorsunuz.
15 - Bu bölüme yönetici kullanıcı adınızı giriyorsunuz.
16 - Bu bölüme yönetici şifrenizi giriyorsunuz.
17 - Bu bölüme yönetici şifrenizi bir daha giriyorsunuz.
18 - Örnek Veri : Örnek veri ile kurulmuş bir joomla siteye sahip olmak istiyorsanız örnek veriyi kur butonunu tıklayınız. Bu özellikle joomla ya yeni başlangıç yapanlar için menü, modül, kategori, içerik ve diğer işlemlerin nasıl yapıldığının anlaşılmasını kolaylaştırdığı düşünülerek önerilen bir durumdur. Örnek veriyi kurmadığınız takdirde içinde hiç bir şey bulunmayan bom boş bir siteye sahip olursunuz.

Bu aşamadaki tercihlerinizi yaptıktan sonra sonraki butonuna tıkıyorsunuz ve karşınıza aşağıdaki resimde bulunan görüntü geliyor.



Joomla 2.5 Kurulumu 7. Adım
Joomla kurulumunun yedinci ve son adımını oluşturan sonuç sayfası.
Bu adıma kadar sorunsuz geldiyseniz joomla sitenize erişmeniz için tek bir engel kalmış demektir.
19 - Geriye yapılması gereken sadece bir işlem kalmıştır o da kurulum klasörünün kaldırılması. Bunun için kurulum klasörünü kaldır butonuna tıklıyorsunuz ve kurulum klasörü siliniyor.
20 - Artık dilerseniz sitenizin ön yüzüne dilerseniz yönetim paneline erişebilirsiniz. Bunun için sağ üst köşede bulunan butonlardan birini tıklayarak isteğinizi gerçekleştirebilirsiniz. Site butonunu tıklamanız halinde,



Joomla 2.5 ile kurmuş olduğunuz sitenizin ön sayfasını görüntülemiş ( Resimdeki gibi ) oluyorsunuz. Yönetim butonunu tıklamanız halinde sitenizin arka yüzünde bulunan yönetim paneline giriş sayfası ( aşağıdaki resimde görüntüsü bulunan ) açılıyor.



Joomla 2.5 sitenizin arka yüzünde bulunan yönetim paneline giriş yapabilmeniz için,
21 - Bu bölüme Joomla 2.5 kurulumunda belirlediğiniz yönetici adınızı yazıyorsunuz.
22 - Bu bölüme Joomla 2.5 kurulumunda belirlediğiniz yönetici şifrenizi yazıyorsunuz.
23 - Yönetici adınızı ve şifrenizi doğru yazdığınıza eminseniz Login butonuna tıklıyorsunuz.



Ve Joomla 2.5 arka yüz yönetim paneli sayfası karşınıza geliyor. Artık Joomla 2.5 sürümünüz yönetilmek için sizi bekliyor. Bir anlamda Joomla 2.5 in kokpiti olarak adlandırabileceğimiz bölümün kaptan pilotu koltuğunda artık siz oturuyorsunuz. Joomla 2.5 sitenizi istediğiniz gibi uçurabilirsiniz. Yalnız bunu yaparken dikkatli olun ve yere çakılmayın.

Yeni Joomla 2.5 sitenizi güle güle kullanın.